Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.6.2008, Milan Šurkala, aktualita
Oblíbený prohlížeč Mozilla Firefox vyšel včera již ve své třetí verzi. Tvůrci slibují především vyšší rychlost a absenci úniků paměti, které byly u starších verzí na denním pořádku. Hovoří se o sedminásobném zrychlení vůči Internet Exploreru...
jezisek (55) | 18.6.200812:57
Mám problém se scroolováním ve FF3. Nereaguje na nastavení myši ­(genius netscrool optical­) a posunuje to stránku hlemýždím tempem :­). Nástroje => možnosti => automatické i jemné posouvání při všech možných nastavení nemá žádný efekt. Má někdo podobný problém? Díky předem za všechny rady.
Odpovědět0  0
fob | 18.6.200816:23
Použít automatické posunování – funkce automatické posunování slouží k posouvání stránky pomocí
stisknutí prostředního tlačítka myši ­(kolečko­) a pohybem myši nahoru a dolů.
Použít jemné posunování – tato funkce po stisknutí klávesy Page Down posunuje stránku dolů a po
stisknutí klávesy Page Up posunuje stránku nahoru. Pokud není tato funkce aktivní, tak po stisku
kláves Page Down skočíte na konec stránky a po stisku Page Up skočíte na začátek stránky.
Odpovědět0  0
jukl (1) | 18.6.20089:37
no zatim sem zklaman z 3,0 :­( pada mi to , kdyz otevru vic jak 20 zalozek najednou tak zamrzne , vuci opere kterou sem si instaloval jen ze zvedavosti tak rychlost nacitani taky nic moc :­( no snad 3.1 bude lepsi podle me kdyz tak rychle zasebou uz pracujou na 3.1 tak urcite to nejake chyby velkeho rozmeru ma ... nonic jak rikam prome zatim zklamani
Odpovědět0  0
Mark6155 | 18.6.200814:22
samozrejme vam vas nazor neberu, ale kdyz ho ctu proste sem musim napsat i ten svuj protoze se diametralne lisi. Firefox 3.0 je podle mych zkusenosti ­(pouzivam ho uz od prvni neverejne RC verze­) rychly jako blesk, pokud navic google pro nej vyda aktualizovanou verzi web acceleratoru ktera byla hodne uzitecna ve firefoxu 2 tak to bude namidleny blesk. Google gears take pomohou zrychlit nektere aplikace Gmail napriklad, nebo Google Docs kancelarsky balik. Ja jsem hodne spokojen. Uzivatelsky komfort se konecne da shrnout slovy ­"just works­" a to vzdy a bez nejmensich problemu. Zkratka ja nemam byt z ceho zklaman kdyz se FF3.0 prostě chová perfektně.

Jinak srovnani s operou neni uplne korektni, opera ma cileno na jine uzivatele. Opera napriklad by moji babicku vydesila, protoze neumi byt v zakladu trivialni, nekomplikovana ... zrovna tak me by nevyhovovala protoze si ji nemohu rozsirit o veci ktere potrebuji k praci a ktere mam ve firefoxu , treba Firebug, web developer toolbar apodobne ... opera je proste napevno zacilena kamsi doprostred mezi power usery, ale ne az tak moc power a to je asi tak vse co bych k tomu rekl.
Odpovědět0  0
Yawgmoth | 18.6.200822:15
proč by opera vaši babičku vyděsila víc než firefox? základní funkčnost je úplně stejná, akorát má širší záběr a umožní víc možností i bez instalace rozšíření, což babička může a nemusí využít, ale například když jí přednastavíte speed dial tak proč ne ... a pochopitelně je opera svižnější na slabším HW což se může hodit, když babičky typicky dostávají starší počítače které už nikdo používat nechce :­)

co se týče rozšíření potřebných k práci, tam to taky až tak žhavé není, jen se o tom u firefoxu mluví, v opeře máš většinu potřebného přímo vestavěnou a rozšiřitelná přitom je taky, místo firebugu máš dragonfly + developer console, zatím je to možná o chlup méně intuitivní, ale prostě neplatí, že by díky tomu FF měl něco navíc co opera nemá.

A jinak neberte to jako protiFF příspěvek, mne osobně FF3 potěšil a používám ho s operou tak napůl, v práci víc operu, doma víc FF ... jenom bych to nebral tak černobíle
Odpovědět0  0
wwwz | 19.6.20088:51
Vaseho pokusu o otupeni hran si vazim. Konec koncu je pro dobro veci, pomaha totiz udrzovat dobre povedomi o obou prohlizecich ktere si to relativne oba zaslouzi ­(opera i firefox­) a tak ucineji bojovat proti skutecne nekvalitnim prohlizecum, ktere by bylo vnodne vymitit at uz ve prospech opery nebo FF nebo treba i safari s webkitem. Nicmene me uzivatelske zkusenosti i zkusenosti vyvojare jsou jake jsou, v opere se zkratka citim svazan, zatimco ve firefoxu mam naprostou volnost prizpusobit si cokoliv. Babicka ma ve firefoxu viditelnou pouze listu tlacitek na ktere je tlacitko domu­(seznam.cz homepage­) dale vyhledavaci policko asociovane primarne s google ktery je přestylován pomocí greasemonkey do stylu vyhledavace seznamu aby se to neplatlo, dale tlacitko pro tisk a to je vse. Jednoduchost predevsim. Netvrdim ze zrovna tento dojem musi mit kazdy, ale vzit si jej nenecham tak snadno, stavim jej na dlouhodobych zkusenostech a tisici ruznych drobnych zkusenosti s temito softwary. S operou bych toho naopak smerem k jednodussimu prostredi bez zbytecnosti moc nenadelal tolik k podpore argumentu ze firefox je pro babicku dle meho jasna volba. Zrovna tak je jasnou volbou pro me protoze nehlede na pokusy opery dohanet naskok firefoxu v oblasti developerskych rozsireni, tento naskok ma firefox preci jen tak velky ze proste nemam potrebu pouzivat prave operu a neuzivat si komfortu vyspelejsich developerskych funkci ve firefoxu.
Odpovědět0  0
Mark123213 | 19.6.20089:24
zeptam se rovnou na par veci ktere me na opere vadi
- uz opera umi pri zadani textu do adresniho radku ktery neni rozpoznan jako url vyhledat text a zkusit stesti na googlu s tim ze eventualne ihned zobrazi prvni odkaz ? firefox to umi a tak pokud do adresniho radku napise babicka treba ­"hospodářské noviny­" tak se v pohodě dostane ihned na jejich domovskou stránku. Opera proti tomu jen suše ohlásí chybu v zadání adresy.
- Už opera konečně umí blokovat reklamy jako firefox pomoci regularnich vyrazu ? Ja doufam ze uz ano, tu funkci jsem tam konecne nasel, takze adblock plus byl do opery uspesne portovan, ale ne tak docela ... opera totiz neumi automaticky aktualizovat seznam techto regularnich vyrazu treba z www.planografie.cz­/adblock.txt pro blokovani reklamy jako to dela firefox takze je to zase k nicemu, tedy pro babicku ktera samozrejme sama regularni vyrazy zadavat rozhodne nebude.
- nejvice iritujici na tom je, ze kdyz u opery clovek narazi na takovou nedokonalost tak proste ma smulu , kdyz na ni narazi u firefox proste si stahne rozsireni ktere to upravi tak jak on to chce mit a to je ten obrovsky rozdil.
Odpovědět0  0
Yawgmoth | 19.6.200817:17
ano, opera po zadani do adresoveho radku provadi vsechno mozne a nemozne aby uspokojila, stejne jako firefox ... osobne stejne radsi pisu pred retezec znak g pro vyhledani googlem, jinak neni jiste co se stane, ale to plati i pro firefox a pro babicku je to lepsi :­)

jinak jako hlavni vyhodu opery vidim v tom ze je vsude stejna, je pekne, ze si doma vytunim firefox pomoci 42 pluginu a po 12 hodinach nastavovani jsem spokojenejsi nez se zakladni operou ­(coz je osobni zkusenost, jsem hracicka a doma tedy pouzivam FF­), ale pak jednou musim neco udelat na jinem pocitaci a zjistim ze to nejde :­) ... krom toho ze stabilita s poctem pluginu klesa, systemova narocnost naopak stoupa, kdyz mi FF2 po par hodinach vzdycky zabiral 500mb v pameti tak jsem litoval, ze jsem se nespokojil s operou ktera je plne pouzitelna 5 minut po stazeni, tj i cvicena babicka si ji nainstaluje sama :­). Clovek co pouziva operu neresi pluginy, ziskava hotovy produkt s minimalnim usilim.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 18.6.200822:53
mám ho sotva 5minut, ale už za tu dobu musím poznamenat, že nárůst rychlosti načítání stránek je lidskému oku více než viditelná :)
Odpovědět0  0
Zdeněk Eisenhammer (103) | 18.6.20089:33
Nevíte někdo, jak udělat, aby V3.0 pracovala s panely stejně jako 2.0.x? Když otevřu nový FF a nechám otevřít několik panelů ­(prostředním tlačítkem na složku s více odkazy­), tak mi v předchozí verzi původní prázdné okno zmizelo, teď zůstane mezi panely jako první, prázdné. radši bych používal ten starý režim...
Odpovědět0  0
afdsf55 | 18.6.200814:04
zatim jsem toto neresil ale doporucuji vyhledat si doplnek­/rozsireni tab mix plus jakmile bude pro FF3 vydan v nove verzi, toto rozsireni umoznuje velmi detailne nastavovat chovani panelu ­(nastroje­->spravce doplnku­->ziskat nove)
Odpovědět0  0
stařik (5) | 18.6.20088:57
Bude starší verze Firefoxu automaticky aktualizována na verzi 3.0, nebo je nutné odinstalovat stávající verzí, a nainstalovat verzí 3.0.
Děkuji
Odpovědět0  0
nagger (60) | 18.6.20089:31
v automatických aktualizacích mi nebyla verze 3.0 nabídnuta ­- při instalaci do standartního umístění přeinstaluje původní verzi a převezme samozřejmě veškeré nastavení ­(proběhne aktualizace rozšíření ­- množství jich ještě není na verzi 3.0 upraveno ­- ale rozhodně ne tolik jako píše ­"známý­" sociopat Huhlán)
Odpovědět0  0
Mark156 | 18.6.200813:58
domnivam se ze automaticke aktualizae vam verzi 3.0 za chvili nabidnou ­- to je jejich ucel ­- ale uvedomte si ze k tomu bude dochazet postupne, takze treba ne hned ted. ale v prubehu dnu ... aby se rozlozila zatez na servery. Prednostne budou patrne uspokojovani ti kteri na strankach mozilly prijdou novou verzi stahnout a chteji ji mit hned, pak teprve prijdou na radu automaticke aktualizace rekl bych.
Odpovědět0  0
Miko_zrovnabezloginu | 18.6.20088:45
nevím zda se jim to povede, web má asi trošku potíže stáhat nápor uživatelů ­(nebo, že by provider zlobil?­) :D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.